Bornholm dagstur 8 maj 2024
1446
post-template-default,single,single-post,postid-1446,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qi-blocks-1.2.1,qodef-gutenberg--no-touch,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Bornholm dagstur 8 maj 2024

Bornholm dagstur 8 maj 2024

Välkommen att följa med på en trivsam dagstur till solskensön Bornholm!

Dagen inleds med resan till Ystad där katamaranen väntar på oss för färden till Bornholm. Båten avgår 08.30 och turen tar ca 1 timme och 20 minuter. Ombord finns möjlighet att fika och besöka den lilla butiken.  Åter på land inleder vi vår Bornholmsvistelse med en liten tur genom Rönne där vi bl.a. tittar på ”Svenskhusen”, trähus som skänktes av svenska staten efter andra världskriget. Därefter fortsätter vi till en av öns fyra rundkyrkor, den lilla Nylars, likt övriga rundkyrkor en gång i tiden byggd som militär anläggning. Här tog bornholmarna skydd mot inkräktare. Färden går vidare till Aakirkeby, där kända Dams Bageri tillverkar de berömda kumminkexen i 27 spröda lager som smakar underbart till ost – och då förstås en bornholmsk ost! Turen fortsätter förbi Nexö, en av Danmarks mest älskade författares hemstad. Martin Andersen-Nexös barndomshem finns i staden som också är öns största hamnstad.

Strax är det dags att avnjuta en riktig Bornholmsk lunch med olika fiskspecialiteter. Kanske vill man förgylla måltiden med en kall öl och ”en lille en”?

Nöjda och belåtna åker vi den lilla biten till idylliska Svaneke, där vi hittar små butiker, konstnärer och hantverkare. På torget ligger affären som gör de goda karamellerna och sedan 1750 har man också bryggt öl i orten. I den pittoreska hamnstaden Gudhjem, som med sitt subtropiska klimat får både fikon och mullbär att trivas, stannar vi till. Gudhjem är den plats där man först började röka sill. En klassisk rätt är ”Sol over Gudhjem”, dvs. rökt sill på grovt bröd med rödlök och en äggula, som symboliserar solen. Varför inte passa på att prova? Om sommaren röktes sillen i byns skorstenar, som på vintern användes till att röka korv. Den vackra vägen förbi Helligdomsklipporna tar oss till Allinge-Sandvig, ursprungligen två små fiskelägen grundade under medeltiden. Här finns många fina korsvirkeshus bevarade med sina ståtliga stockrosor.

Så är vi framme vid norra Europas största borgruin, Hammershus, mycket vackert belägen på en klippa. Här får vi tillfälle att ta en promenad och njuta av den storslagna utsikten. Nu är det dags att åka tillbaka till Rönne och rulla ombord på katamaranen som ska ta oss tillbaka till Ystad. Båten avgår klockan 18.30. En trevlig dag med god mat och dryck, danskt gemyt och fina minnen har vi med oss hem!

Raps, Fält Av Raps, Groda, Kermit, GulKransekage, Bröd, Mat, Mellanmål, BakadKirke, Rundkirke, Hvid, Blå, Bornholm

Pris: 1525:-  per person

I priset ingår: Resa i helturistbuss, katamaran- och vägavgifter. Rundtur enl. program. Bornholmsk fisklunch exkl. dryck. Överraskning samt  reseledare. Med reservation för ändringar utanför vår kontroll.

Välkommen med Din bokning:     

eller ring  070- 302 4020